Maori Tetoválások, Jelentések, Történelem és Képek

A tetoválás a maori kultúra fontos részét képezi, ahogy Óceánia legtöbb őslakosának is. A maori tetoválóművészeket világszerte a maori tetoválások összetett mintázata és jelentése inspirálta.

Ez a cikk a maori tetoválásokat és testjelzéseik jelentését mutatja be. Megvizsgáljuk a maori tetoválások által inspirált mintákat is.

Kicsoda a maori nép?

Maori férfi
Maori férfi

A maorik Új-Zélandon őshonos polinéziaiak. Ezzel szemben Polinézia több ezer szigetből áll, amelyek a Csendes-óceán nyugati és középső részén helyezkednek el. A polinéziai háromszög Hawaiit, a Húsvét-szigetet és Új-Zélandot köti össze. A maorik 1320 és 1350 között vándoroltak be Kelet-Polinéziából Új-Zélandra.

Mivel a maori törzs Új-Zélandon az első évszázadokban elszigetelődött, kultúrájuk önállóan fejlődött. Ez azt jelenti, hogy a polinéziai népek mitológiája, nyelve, szokásai és művészete markánsan különbözik egymástól.


Maori tetoválási hagyomány

A maori kultúrában a tetoválás az örökség részét képezi. A tetoválás elkészítéséhez számos rituálé kapcsolódik. A maori tetoválásokat ta moko néven ismerik.

A ta moko-t leggyakrabban az arcon végezték, mivel a maorik szerint az a test szent része.

Spirális mintákat és ívelt formákat alkalmaznak ezeken a hagyományos arctetoválásokon. A tetoválóművész vagy magát a mintát tetoválja, vagy a háttér elsötétítésével negatív términtát hoz létre.

A combok, a karok és a fenék szintén kedvelt helye a férfiak tetoválásainak. A nők inkább az ajkukra és az állukra tetováltatnak.

Ta moko eszközök és módszer

A hagyományos maori tetoválások elvégzésének módja különbözött a maiaktól. Tűk helyett kihegyezett albatroszcsontokat, köveket és egyes források szerint vasat használtak.

A vésőeszközökkel egy kalapács szúrta át a bőrt, a késsel pedig hosszú vágásokat készítettek. A mintától és az eredménytől függően a tetoválóművészek sima vagy fogazott vésőket és pengéket használtak.

A bőrön lévő szúrások és vágások festésére különböző természetes tintákat használtak. A sima, folyékony állag kialakításához az összetevőket állati zsírral keverték össze. A fekete pigmentet égetett fából készítették. A kauri gumi égetésével, valamint hernyók és más rovarok felhasználásával világosabb színeket értek el.

Az ezzel járó fájdalom miatt ezt a folyamatot gyakran szakaszosan végezték, és közben hagyták, hogy a bőr begyógyuljon.

Maori tetoválás elhelyezése

Maori fej tetoválás
Maori fej tetoválás

Az arcon lévő mintaelemek elhelyezkedésének egyes források szerint jelentősége van. A maori arctetováláson található szimbólumok közé tartoznak a következők:

  • A homlokon a középpont jelzi a személy általános rangját a társadalmi csoportjában.
  • A halánték körül – hány házasságot kötöttek az emberek.
  • A hapu, vagyis az altörzsi rang a szem és az orr körül.
  • A személy állkapocs területe a születési státuszát mutatja, gyakran az anyjára és az apjára vonatkozó adatokat is tartalmazva.
  • Tetoválás az orr alatt – a tulajdonjog jeleként az orr alatti tetoválást a környék törzsfőnökei általában megjegyezték, amikor okiratokat, megrendeléseket írtak alá, vagy tulajdont vásároltak.
  • Arctetoválások – az illető foglalkozása.
  • A szemöldök alatti pozíció.

Maori tetoválás jelentése

A maori tetoválások jelentését nemcsak az elhelyezésük, hanem a mintázatuk és a formájuk is befolyásolja.

Manuah és koru

A maori tetoválóművészet részeként az absztrakt, törzsi mintákban manuah vagy koru elemeket találhatunk.

A tetoválásoknak van egy fő körvonala, amelyet manuah-nak neveznek. Ez szó szerint ‘szívet’ jelent. Egy személy életútját ezek a fő vonalak jelképezik, beleértve a múltbeli eredményeket és a jövőre vonatkozó terveket is.

A manuah vonalak korus formákba ágaznak, amelyek spirális alakzatok.

Egyetlen csavar – Pikorua

Pikorua maori tetoválás
Pikorua tetoválás

A nyolcas alakú szimbólum az élet útját jelképezi. Az örökkévalóságként is ismert szimbólum hasonlít a végtelen szimbólumhoz, amely a világ kultúráiban nyolcas számként jelenik meg. A végtelenség szimbólumot általában vízszintesen ábrázolják, így a 8-as nem függőlegesen, hanem oldalt jelenik meg.

Spirál – koru

koru maori tetoválás

Egy kibontott páfránylevél formájában a növekedést, az új kezdetet és a harmóniát jelképezi. A spirálok az általános mintázattól függően családtagokat vagy szeretteinket is jelképezhetnek.

Manaia

Manaia maori tetoválás
Manaia maori tetoválás

A tetoválásokon, díszítéseken és faragványokon a manaia népszerű elem. A szimbólum hagyományos ábrázolásai egy madárszerű testet ábrázolnak halszerű farokkal és emberszerű fejjel.

A manaiákról úgy tartják, hogy hírnökök az élők és a holtak között. Van egy fontos jellemzője a manájáknak: egyik fele a holtak birodalmában, míg a másik fele az élők világában van. Mivel a másik fél a sajátunktól eltérő birodalommal néz szembe, csak az egyik felét láthatjuk.

Halhorog – Hei matau

Hei matau

A 8-as szám vagy egy & jel hiányos alakjára hasonlít — egy félig absztrakt, stilizált halhorog megjelenését veszi fel.

A hagyományos maori ételek gyakran tartalmaznak halat, mint kulcsfontosságú összetevőt a táplálék biztosítása érdekében. Ezért nem meglepő, hogy jólétet és jó egészséget jelent.

Hei-tiki

Hei-tiki tattoo

Az első embert a maori mitológiában Tiki néven ismerik. A Hei-tiki szimbólumokat – ferde fejű, nagy szemű humanoidokat – gyakran faragták medálként. A zöldkő (jáde) a legértékesebb anyag, amelyet a hei-tiki készítéséhez használtak.

A hei-tiki az elhunyt családtagokra való emlékezés szimbóluma, mivel viselőjének őseihez való kötődését jelképezi. Úgy tartják, hogy ez a maori termékenységisten, Hineteiwaiwa szimbóluma.

A hei-tiki medálok és más faragványok, amelyek népszerű tetoválási mintát alkotnak, gyakran a családok nagy becsben tartott tárgyai. Ahogy a faragványok generációról generációra szálltak, egyre nagyobb jelentőségre tettek szert.

A maori kultúra ma már nagyrészt ezt a szokást tükrözi, de a hei-tiki továbbra is viszonylag jól felismerhető szimbólum. Tetoválásként vagy ékszerként viselve a maori néphez és hagyományokhoz való kötődést vagy tartozást jelzi.

Kettős és hármas csavarok

A kapcsolatokat szimbolizáló szimbólum a 8-as számhoz hasonlít egy vagy két extra ” csavarással”.

A csavarodás az emberek, csoportok és kultúrák egységét szimbolizálja. Ez az egyesülés állítólag örökké tart, mivel a csavarok egy olyan szimbólum részei, amely már a végtelenséggel kapcsolatos. Ez az elem a barátság és a szerelem örökké tartó kötelékét jelképezi.

Maori szimbólumok jelentése

A hagyományos maori tetoválások a fenti szimbólumok mellett összetett mintákat is alkalmaznak.

A fekete területek kitöltésével mélyebb jelentést adnak a tetoválásoknak. A különböző kitöltési formáknak ezzel szemben más-más jelentésük van, és két párhuzamos vonal között helyezkednek el.

Hikuaua

Hikuaua maori tetoválás

Ez a geometrikus minta, a hikuaua állítólag egy makréla farkára hasonlít. Új-Zéland partvidéke bővelkedik makrélákban, amelyeket a maorik hautere-nek neveznek. A maorik a hikuaua-t történelmileg a jóléttel hozták összefüggésbe, amely szorosan kapcsolódott a halak és az élelem bőségéhez.

Pataki

Egy szögletes minta, amelyet általában „kutyabőr köpenyként” emlegetnek. viselője ezt viseli, hogy a háborúkat és a megvívott csatákat szimbolizálja. Másodlagos jelentésként a pakati olyan harcos tulajdonságokat képvisel, mint a bátorság, az erő és a becsület.

Ahu ahu mataroa

Ahu ahu mataroa – ez a minta egyenes vonalú, és a sportban való atletikusságot és tehetséget jelképezi. A minta egy új kihívást is jelenthet.

Taratarekae

Taratarekae tetoválás

Taratarekae

A Taratarekae mintát hatékonyan megkülönbözteti a többitől az, hogy nem párhuzamos függőleges vonalak között helyezkedik el. Maga a minta két párhuzamos vonalként jelenik meg, amelyek szabályos háromszögek között kapcsolódnak egymáshoz. Érzékenységet és erőt szimbolizál, mivel a háromszögek bálnafogakra utalnak.

Unaunahi

Ez a lekerekített formájú minta a halpikkelyekre emlékeztet. Az előző mintához hasonlóan a jólét, az egészség és a bőség a halakhoz és a halászathoz kapcsolódik.


Maori tetoválás képek

Források:

inked.hu

Rólunk

A tetoválási ötleteket illetően rengeteg választási lehetőség van. Ha tetoválást szeretnél, a minták listája végtelennek tűnhet. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venned, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő dizájnt. A megfelelő tetoválásnak olyannak kell lennie, ami személyes és jelentőségteljes számodra. A rossz minta kínos vagy irritáló lehet számodra a későbbiekben. Ebben a blogban a legjobb mintákat és azok jelentéseit osztom meg veled.