Tetoválás Allergia – Tünetei, Kezelése és Okok

Az emberek többsége nem számít arra, hogy a tetováló tinta reakciót vált ki, és megdöbbennek, amikor a tetoválásuk nem úgy gyógyul be, ahogy a művészük mondta. Igaz, hogy a tetoválás allergia az emberek egy kis hányadát érinti. Talán még csak nem is gondoltál rá.

A tetoválótinta okozhat allergiát? Néhány ember esetében biztosan előfordult már, hogy kiütések és fertőzések alakultak ki közvetlenül a tetoválás után. Ami még rosszabb, néhányan évekkel azután is tapasztalták a tintaallergia tüneteit, hogy megcsináltatták a tetoválásukat.

Nem kell aggódni, mivel ez nagyon ritkán fordul elő.

Ebben a cikkben a tetoválás allergiáról fogunk beszélni, annak tüneteiről, illetve arról, hogy mit tehetsz.

Lehetsz allergiás a tetováló festékre?

Ritkán fordul elő a tinta által okozott tetoválás allergia. Ez nem jelenti azt, hogy nulla az esélye. Egyes emberek bőre másképp reagál a tetoválás után.

Nincs semmi baj a fájó és duzzadt bőrrel, de attól függően, hogy mennyire súlyos az allergia, fertőzés vagy kiütés alakulhat ki.

A tetoválás allergia tünetei

A tetováló festék allergia súlyosságától függően fájdalmas és kellemetlen tüneteket okozhat.

Miután tetoválást kaptunk, teljesen normális, hogy a tetoválás legalább két hétig gyulladt és duzzadt lesz.

Érzékeny lesz a bőröd. Ahogy a bőr megújul, úgy fog hegesedni és hámlani is, ahogy az új pigment felszívódik.

A tetoválótintára való allergia általában súlyos tünetekkel jár, amelyek hosszabb ideig tartanak:

  • A bőrpír fokozódása
  • Tartósan fájdalmas terület
  • Dudorok vagy kiütések
  • influenzaszerű tünetek, hidegrázás és borzongás.
  • Folyadék gyűlik össze
  • Ez a terület gennyes
  • A tetoválás körüli bőr hámlik
  • Csomó a bőrön
tetoválás allergia
Egy szélsőséges eset

Mi a különbség az allergia és a fertőzés között?

A kettő között van néhány apróbb különbség, de a tünetek hasonlóak.

A legtöbb allergia csak a tetoválás körüli bőrt érinti, különösen, ha az a festékre vonatkozik. A fertőzések hosszabb ideig tarthatnak és súlyosabbak lehetnek, lázzal és hidegrázással befolyásolhatják az általános egészségi állapotot.

Tetoválás allergia kezelése

Használhatunk vény nélkül kapható antihisztaminokat, például difenhidramint, ha az allergiás reakció nem túl súlyos. A hideg borogatás enyhítheti a viszketést. A viszketéscsillapító krémek szintén segíthetnek megnyugtatni a bőrödet.

Ha az allergiás reakció a vény nélkül kapható kezelésekkel sem enyhül, fordulj az orvosodhoz vagy bőrgyógyászhoz.

Ha a reakció súlyos, antibiotikumokra vagy kortikoszteroidokra lehet szükség.

Tetováló tinta allergia megfontolások

Túlérzékenység bizonyos színekre

Az allergiát általában egy adott tintaszínnel szembeni túlérzékenység okozza. Előfordulhat, hogy az egyes festékszínek egy vagy több összetevőjére vagy allergiás. A vörös tinta például jódot tartalmaz, amelyre sokan érzékenyek.

A tetoválásokat nem kell eltávolítani

Ha az allergiát kezeltük, és a tünetek enyhültek, a tetoválás eltávolítása általában nem szükséges. Az allergia súlyossága és az, hogy az allergia fertőzéssé súlyosbodott-e, befolyásolhatja a pigmentet, ami miatt az emberek megválnak a tetoválásuktól.

Mindig fordulj az orvosodhoz, mivel minden eset egyedi.

Légy óvatos, ha korábban bőrbetegségeid voltak

Nagyobb valószínűséggel alakul ki allergiád, ha olyan alapbetegségben szenvedsz, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. A tetoválás készítése kiválthatja ezeket az állapotokat.

Tetoválás allergia teszt a kockázatok csökkentése érdekében

Végezz allergia tesztet orvosoddal, hogy csökkentsd a jövőbeli allergiák kockázatát. A tetoválóművészed így elkerülhet bizonyos összetevőket a leendő tetoválásoknál, mert tudni fogod, hogy mely összetevőkre vagy érzékeny.

Források
5/5 - (1 vote)
inked.hu

Rólunk

A tetoválási ötleteket illetően rengeteg választási lehetőség van. Ha tetoválást szeretnél, a minták listája végtelennek tűnhet. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venned, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő dizájnt. A megfelelő tetoválásnak olyannak kell lennie, ami személyes és jelentőségteljes számodra. A rossz minta kínos vagy irritáló lehet számodra a későbbiekben. Ebben a blogban a legjobb mintákat és azok jelentéseit osztom meg veled.