Tetoválás eltávolítás – Milyen módszerek vannak?

A tetoválás eltávolítására számos módszer áll rendelkezésre, beleértve a lézeres kezeléseket, a kémiai hámlasztást, a dermabráziót és a sebészi kimetszést.

Lézeres Tetoválás Eltávolítás

tetoválás eltávolítása lézerrel

A lézerrel történő tetoválás eltávolítás napjainkban a leggyakrabban alkalmazott módszer. A tetoválások a bőrben lebegő tetoválótinta részecskék ezreiből állnak. A kis idegen részecskéket az emberi immunrendszer általában eltávolítja a bőrből. A tetoválótinta részecskéket nagy méretük miatt az immunrendszer nem távolítja el, ezért maradandóak a tetoválások. A lézerek ezeket a részecskéket kisebbé teszik, így az immunrendszer el tudja távolítani őket.

A lézer a tinta részecskéket nagy koncentrációjú fényhullámokkal célozza meg, amelyek felmelegítik a tinta részecskéket. A lézeres kezelés elpusztítja a tintarészecskéket azáltal, hogy kisebb részecskékre bontja őket, így a szervezet immunrendszere el tudja távolítani őket.

A tetoválás teljes eltávolítása általában nem érhető el egyetlen lézeres kezeléssel. A lézeres tetoválás eltávolításához általában egynél több kezelésre van szükség, hogy a tinta részecskék mérete csökkenjen, és könnyebben eloszlassa őket az immunrendszer.

A tetoválótinta eltávolításához egy és tíz lézeres kezelés között lehet szükség, a mintától, a mérettől és a színtől függően. Előfordulhat, hogy bizonyos színű tinta eltávolítása nem olyan sikeres, mint másoké. Annak érdekében, hogy a sebek begyógyuljanak és a szervezet a lehető legtöbb tintát felszívja, a lézeres kezelések között hat hétnek kell eltelnie.

A lézeres tetováláseltávolítás némi fájdalommal jár. Sok páciens úgy írja le, hogy olyan érzés, mintha egy gumiszalag ismételten a bőrhöz csapódna. Helyi zsibbasztó gyógyszerek használata lehetséges. A legtöbb tetoválás problémamentesen eltávolítható lézerrel.

Az eljárás után egy nyílt seb marad, ezért a páciensnek gondoskodnia kell róla. A sebet az eljárás után általában szappannal és vízzel megtisztítják, majd antibiotikumos kenőccsel bekenik, és a gyógyulásig valamilyen kötéssel fedik le. A seb gyógyulása körülbelül öt napot vesz igénybe.

A tetoválás eltávolítása más módszerekkel invazívabb, mint a lézeres eltávolítás, ezért manapság kevésbé használatos. A tetoválások eltávolítására számos módszer létezik, többek között a bőrradírozás, a kémiai hámlasztás és a sebészi kimetszés.


Kémiai hámlasztásos tetoválás eltávolítás

A tetoválások triklór-ecetsavas (TCA) hámlasztással is eltávolíthatók. A TCA segítségével a bőr külső rétegeit a tetováló tintával együtt eltávolítják, így a tetoválás eltávolítható.

Ennél az eljárástípusnál enyhe fájdalom előfordulhat, de általában nincs szükség érzéstelenítésre.

A TCA hámlasztás elvégzésekor nyílt seb keletkezik, mint a tetoválás eltávolításának más típusainál. A sebet szappannal és vízzel tisztán kell tartani, antibiotikumos kenőccsel bekenni és bekötözni. Ezeknek a sebeknek 5-7 napon belül be kell gyógyulniuk.


Tetoválás eltávolítása sebészi kimetszéssel

A tetoválások eltávolítására közvetlen sebészi kimetszés is alkalmazható. A tetoválást egyszerűen a környező bőr kivágásával távolítják el. Nagyon nagy tetoválások esetében ez az eljárás nem kivitelezhető. Leginkább a kisebb tetoválások esetében alkalmazható. Ezt követően a tetoválást körülvevő bőrt összehúzzák és lezárják.

Az ilyen típusú tetoválás eltávolítási technikához a méretétől függően érzéstelenítésre lehet szükség. Ez a fajta tetováláseltávolítás műtéti heget hagy maga után.

A beavatkozás után 48 órán át kötést kell viselni. A műtéti területet a kötések eltávolítása után minden nap szappannal és vízzel kell tisztítani. A seb a műtétet követő első héten kötözhető.


Dermabráziós tetoválás eltüntetés

Ez a tetoválások eltávolításának egy olyan módja, amikor egy orvosi eszközzel lecsiszolják a bőr felszíni rétegét. Ezzel a módszerrel a tinta részecskék eltávolításra kerülnek a bőr felső rétegéből, így a tetoválás eltűnik.

Az eljárás fájdalmas volta miatt általában helyi, regionális vagy akár általános érzéstelenítésben végzik.

A bőrradírozás után ugyanúgy nyílt seb keletkezik, mint a lézeres tetoválás eltávolítás után. A sebet naponta szappannal és vízzel kell megtisztítani, antibiotikus kenőcsöt kell alkalmazni, és kötszert kell rátenni.

Dermabrázió alkalmazása esetén a sebek általában lassabban gyógyulnak, mint a lézeres tetoválás eltávolítása során keletkezett sebek. A gyógyulás jellemzően 10-14 napot vesz igénybe.

Ezenkívül a bőrcsiszolásra egynél több kezelés után is szükség lehet a tetoválások eltávolításához.

Fontos, hogy az eljárást csak olyan orvos végezze, akinek a technikája jól képzett. A bőrcsiszolás jelentős hegesedést okozhat.


Gyakori kérdések

Lehetséges a tetoválás teljes eltávolítása?

A legtöbb szakértő a lézeres eltávolítást tartja a leghatékonyabb módszernek. Ma már hatékony Q-kapcsolású lézereket használnak. A tetoválás eltüntetéséhez több héten vagy akár hónapon keresztül több lézeres kezelésre van szükség. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy a lézerek nem mindig távolítják el teljesen a tetoválásokat.

A tetoválásokat több kezeléssel kell eltávolítani?

A legtöbb esetben 6-8 kezelésre van szükség a teljes eltávolításhoz, bár ezt nem lehet előre megjósolni. A nagyobb méretű tetoválások 10 vagy több kezelést is igényelhetnek.

Megéri lézeres tetoválás eltávolítást végeztetni?

A régi tetoválásoktól való megszabadulás leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a lézeres tetoválás eltávolítás. Mivel lézert használnak, ez a kezelés viszonylag nem invazív, és csak a tetoválás tintáját célozza meg, miközben a környező bőrt érintetlenül hagyja.

Fájdalmas a tetoválás eltávolítása?

A tetoválás eltávolítása némi kellemetlenséggel jár, de a fájdalom viszonylag könnyen kezelhető. Bizonyos esetekben a bőr elzsibbasztása segíthet a fájdalom csökkentésében.

Mennyire nehezen gyógyul a seb a kezelések után?

A gyógyulás a tetoválás eltávolítása után időt vesz igénybe. Zúzódás, bőrpír, duzzanat, hegesedés, duzzadt mirigyek és érzékenység a leggyakoribb mellékhatások. Általában egy hétbe telik, amíg ezek a reakciók megszűnnek.

Érdemes elolvasnod: Mire figyelj oda ha tetoválást akarsz?

Források

inked.hu

Rólunk

A tetoválási ötleteket illetően rengeteg választási lehetőség van. Ha tetoválást szeretnél, a minták listája végtelennek tűnhet. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venned, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő dizájnt. A megfelelő tetoválásnak olyannak kell lennie, ami személyes és jelentőségteljes számodra. A rossz minta kínos vagy irritáló lehet számodra a későbbiekben. Ebben a blogban a legjobb mintákat és azok jelentéseit osztom meg veled.