Jakuza Tetoválás – Történelem, Jelentés és Minták

A jakuza tetoválások sok tetoválásrajongót vonzanak. A jakuza tetoválás művészetét a japán alvilággal hozták összefüggésbe a titoktartás miatt, a „kézzel” történő tetoválás fájdalmas folyamata és a japán alvilággal való kapcsolat miatt.

jakuza tetoválás

A japán yakuza banda tetoválás története

A jakuzák a 17. század elején alakultak ki Japánban. A japán alsóbb osztály tagjai, akik lopott vagy illegális árukat árultak, vagy szerencsejáték-barlangokat üzemeltettek, ninky dantai (lovagias szervezetek) néven csoportokat alakítottak. A legtöbb ilyen férfit bebörtönözték, és a tisztviselők bűnözői jelekkel tetováltatták őket. A jakuza tagjai elkezdték beépíteni a tetoválásokat a hagyományaikba és szokásaikba, hozzáadva a meglévő börtöntetoválásokhoz, és újakat létrehozva a szervezeten belüli státusz szimbólumaként. A tetoválások abban az időben nem voltak széles körben elterjedtek, mivel a japán bűnözőkhöz társították őket.

A következő évszázadok során a jakuza számos hagyományt alakított ki, beleértve a testművészetet és a testmódosítást. Egy másik hagyomány a yubitsume, amikor a bandától való bocsánatkérésként levágják az ujjuk hegyét. Annak érdekében, hogy azonosítsák magukat a többi jakuzataggal, és szimbolikus képeket viseljenek a bőrükön, a bandatagok elkezdtek tetoválásokat is készíttetni, amelyeket irezumi (kézzel szurkált tetoválások) néven emlegetnek. A fájdalmas eljárás ellenére az irezumi a yakuza bandatagok számára a bátorság és az elszántság szimbóluma. Az a yakuza tag, aki megengedheti magának a tetoválásokat, sikeresnek bizonyult üzleti vállalkozásában.

Irezumi – A fájdalom művészete

Egy Irezumi művész karrierje tanoncként kezdődik. A tanoncok az első néhány évben takarítják a munkaterületeket, előkészítik a szerszámokat, és figyelik a tetoválóművészeket, amint tetoválják az ügyfeleket. A tanonc ezután kezdheti el a minták rajzolásával a gyakorlást. A tanoncok csak akkor kezdhetnek el tetoválni, ha már gyakorlott művészek, gyakran saját magukon. A legtöbb irezumi művész élete meglehetősen titokzatos, és inkább szájról-szájra terjedő hírverésen keresztül szereznek új ügyfeleket, mint reklámon keresztül.

A japán irezumi tetoválásokat acélból vagy bambuszból készült „ecsettel” szúrják. A tetoválás elkészítéséhez a tetoválóművész tintába mártja a tűt, majd manuálisan üti bele a tintát a börbe. Ez fájdalmas és lassú a modern tetoválógépekhez képest, amelyek nagy sebességgel adagolják a tintát. A jakuza tetoválások elkészítése sokszor évtizedekig is eltarthat.


Jakuza tetoválás minták

A jakuza tagok hagyományosan olyan helyekre készíttetik tetoválásaikat, ahol a ruházat elrejtheti őket, mivel Japánban a bűnözők és a tetoválások között kapcsolat van. A jakuza tetoválások a bokától a csuklóig és a gallérig az egész testet beborítják, így a kezek, a lábak és az arc nyilvánosan megmutathatók anélkül, hogy a ruházat alatt lévő tetoválások meglétét felfednék. Néhány teljes jakuza tetoválásban középen egy csupasz bőrcsík fut végig, hogy a tetoválások ne látszódjanak, amikor az inget kigombolják.

A jakuza tetoválásokat elsősorban a japán mitológia és történelem ihlette. A jakuza tetoválásokon a sárkányok és a koi halak a gazdagság és a jólét szimbólumai. A szamuráj harcosok a becsületet és az erkölcsi kódexet, míg a gésák a termékenységet, a szerencsét és a hagyományt szimbolizálják. A jakuza tetoválásokon lótuszvirágok (mandala), cseresznyevirágok, tigrisek és elemi szimbólumok is szerepelhetnek.

inked.hu

Rólunk

A tetoválási ötleteket illetően rengeteg választási lehetőség van. Ha tetoválást szeretnél, a minták listája végtelennek tűnhet. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venned, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő dizájnt. A megfelelő tetoválásnak olyannak kell lennie, ami személyes és jelentőségteljes számodra. A rossz minta kínos vagy irritáló lehet számodra a későbbiekben. Ebben a blogban a legjobb mintákat és azok jelentéseit osztom meg veled.