36 Érdekes Tény a Tetoválásokról

Szeretjük vagy utáljuk őket; tagadhatatlan, hogy a tetoválásnak lenyűgöző történelme van.

Úgy tartják, hogy a tetoválás az akupunktúrához hasonló gyógyítási formából ered, és művészeti formává fejlődött.

A tetoválás művészete már nem a lázadás egyik formája, hanem szélesebb körben elfogadottá vált.

Akár van tetoválásod, akár nincs, íme néhány tény a tetoválásokról, amit talán nem is tudtál!

 

#1. A tetoválásokat ritkán készítik tintával, amit általában tintának neveznek, az valójában lebegő szilárd színű részecskék, többnyire fémsók és műanyagok, de nem növényi festékek, ahogy azt általában hiszik.

#2. Manapság több nő tetováltatja magát, mint férfi.

#3. A tetoválás kisebb orvosi beavatkozásnak számít.

#5. Az új-zélandi Lucky Diamond Rich a világ legtöbb tetoválást viselő embere, és miután elfogyott a hely, elkezdett világosabb tetoválásokat rakni a sötétebbek tetejére, és fordítva.

Lucky Diamond Rich
Lucky Diamond Rich

 

#6. Az első feljegyzett tetoválást feltehetően egy mumifikálódott jégemberen találták i. e. 3300-ban. 58 tetoválása volt, többnyire pontok és vonalak.

#7. 1876-ban Thomas Edison feltalált egy gépet, amely végül a tetoválógép lett, de csak 1891-ben Samuel O’Reilly módosította a készüléket tetoválásra.

#8. A leghosszabb tetoválás rekordja 43 óra és 50 perc

#9. A tetoválás eltávolításának második leggyakoribb oka a félrefordítás.

#10. A „tetoválás” szó a Lycos keresőmotorok nyomon követése óta a tíz legkeresettebb kifejezés között van.

#11. A hagyományos szamoai tetoválás, a pe’a, amely a törzs közepétől a térdéig borítja a testet, 3 hónapig tart, és akár 1 évig is eltarthat, amíg teljesen begyógyul. Egy tipikus kezelés hajnaltól alkonyatig tart, vagy amíg a fájdalom túl nagy nem lesz, és másnap folytatódik, kivéve, ha a bőrnek szüksége van néhány napra a gyógyuláshoz.

 

#12. Egy 2002-es felmérés szerint a „világ legszebb emberének” megválasztott 10 ember közül 8-nak tetoválása volt.

#13. A tetoválás szó első előfordulása az Oxford English Dictionaryben 1769-ben jelent meg, és John Cook kapitánynak tulajdonítják.

#14. Az egyik lábára tetovált kakas, a másikra pedig egy malac állítólag megvédi a tengerészt a fulladástól. Egyik állat sem tud úszni

#15. Kamamalu hawaii királynő (1808-1824) volt az első nő, akinek tetoválták a nyelvét.

#16. A legtöbb tetoválóművész nem tetovál terhes nőt.

#17. Egyre több ember tetováltatja magára az orvosi figyelmeztető jelzést, hogy vészhelyzet esetén segítse az orvosokat.

#18. A 43 éves Shawn Clark volt katona mind a 232 Afganisztánban elesett brit katona nevét a hátára tetováltatta.

Shawn Clark
Shawn Clark

#19. Egy horgonyt ábrázoló tetoválás egy tengerészen azt jelzi, hogy átvitorlázták az Atlanti-óceánt.

#20. A tetoválással rendelkező amerikaiak egyharmada azt mondja, hogy szexisebbnek érzi magát tőle.

#21. A tetoválótinta a bőr második rétegébe, a dermiszbe kerül, és a szervezet védekezési mechanizmusként bekapszulázza, így a kép stabil és sértetlen marad.

#22. Az 1920-as években az amerikai cirkuszok több mint 300 teljes testtetoválással rendelkező embert foglalkoztattak, és akár heti 200 dollárt is fizettek nekik, ami akkoriban rengeteg pénz volt.

amerikai cirkusz tetovált nő plakát

#23. A tetovált férfiak és nők aránya ma már statisztikailag egyenlő.

#24. A tetoválással nem rendelkezők 57%-a érzi úgy, hogy a tetoválással rendelkezők lázadóbbak és fenyegetőbbek.

#25. Winston Churchill édesanyja, Lady Randolph Churchill csuklójára egy kígyót tetováltatott. A gazdag arisztokraták körében népszerűek voltak ebben az időszakban. Azért választotta a kígyót, mert azt könnyen el lehetett takarni egy karkötővel.

#26. Andrew Jackson amerikai elnöknek egy hatalmas tomahawkot ábrázoló tetoválása volt, amely végigfutott a combja belső oldalán. Senki sem tudja pontosan, miért.

#27. A tetoválás népszerűsége a tizenkilencedik század második felében és a huszadik század első felében sokat köszönhetett a cirkuszi mutatványosoknak.

#28. Az antiszociális személyiségzavarban szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek nagyobb számú tetoválással, láthatóbb helyeken, és testük nagyobb százalékát borítják.

#29. Az ókori egyiptomiak tetoválásokat használtak a rabszolgák és a parasztok megkülönböztetésére.

#30. A 18. század végén Európában a maorik tetovált fejének gyűjtése olyan népszerűvé vált, hogy sokakat megöltek, hogy kielégítsék a keresletet. A fejekért általában fegyverekkel fizettek.

maorik tetovált fejének
Maori fejek

#31. A tetoválások 50%-át nem takarja el a ruházat, és nyíltan látható.

#32. A tetoválógépek másodpercenként akár 200 szúrás is képesek elvégezni, ez percenként akár 12 000, óránként pedig 720 000 szúrást jelent.

tetoválógép

#33. A Liverpool Hope Egyetemen 2009-ben végzett tanulmány szerint a három vagy több tetoválással rendelkező emberek önbecsülése jelentősen alacsonyabb volt.

#34. Az amerikai haditengerészet a második világháború alatt megtiltotta a meztelen nők tetoválását, ezért sok leendő tengerésznek át kellett alakíttatnia a tetoválását, hogy ruhát is tartalmazzon.

#35. Barbie 50. születésnapja alkalmából a Mattel előáll az új „Totally Stlylin’ Barbie-val, amely egy sor helyezhető tetoválással van ellátva, az egyik egy Ken nevet ábrázoló alsó háti tetoválás.

#36. A szemgolyótetoválást nem géppel végzik, hanem a tintát közvetlenül a szembe fecskendővel fecskendezik.

#37. A korai tintakeverékekben néha vizeletet használtak.

inked.hu

Rólunk

A tetoválási ötleteket illetően rengeteg választási lehetőség van. Ha tetoválást szeretnél, a minták listája végtelennek tűnhet. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venned, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő dizájnt. A megfelelő tetoválásnak olyannak kell lennie, ami személyes és jelentőségteljes számodra. A rossz minta kínos vagy irritáló lehet számodra a későbbiekben. Ebben a blogban a legjobb mintákat és azok jelentéseit osztom meg veled.