Mire figyelj oda ha tetoválást akarsz

A tetoválások típusai és stílusai is nagyon hosszú utat tettek meg. A tetoválások nagyon kifinomult művészeti alkotásokká fejlődtek a kelta keresztektől a nagyon személyre szabott szimbólumokig. Az emberek megtalálták és létrehozták azokat a mintákat, amelyekkel nagyon személyes módon fejezik ki magukat.

Mi az a tetoválás?

Nagyon egyszerűen a tetoválás egy szúrt seb a bőrön, amelyet tintával töltenek meg. Bár ma már másképp csinálják, mint a múltban, a technika még mindig hasonló. Ma a tetoválóművészek egy vagy több tűvel ellátott tetováló pisztolyt használnak, amely behatol a bőrbe, és tintát juttat a bőrbe.

A tetoválás nagyon hosszú ideig tart, mivel a tinta mélyen a bőrbe kerül. A bőr legfelső rétegét hámrétegnek nevezik, és ez folyamatosan vedlik és szaporodik. Ha a tetoválás tintája ebben a bőrrétegben kerülne, nem tartana ki túl sokáig. A bőrnek azt a rétegét, amelybe a tintát befecskendezik, dermisznek nevezik, ami egy mélyebb bőrréteg, amely nagyon stabil, és amelynek köszönhetően a tetoválás szinte állandóan látható marad.

A tetoválásokat a múltban kézzel, egy szerszámmal végezték, amelyet a bőrre ütögettek, hogy szúrt sebet ejtsenek, majd a tintát kézzel fecskendezték be. A legtöbb tetoválóműhelyben ma már tetováló pisztolyok vagy gépek végzik ezt, bár még mindig találhatsz olyan területeket a világon, ahol még mindig a régebbi tetoválási stílust alkalmazzák.

A tetováló pisztolyok ma már sokkal gyorsabbá teszik a tetoválást, mivel a gép képes a bőrbe juttatni a tintát, miközben a bőrbe szúr. A tetoválóművész megváltoztathatja a gép hegyét, hogy egy tűt vagy tűcsoportot tartalmazzon, attól függően, hogy a minta körvonalát vagy a minta egy részének árnyékolását rajzolja.

A legtöbb tetoválóművész manapság nagyon képzett, és tudja, hogy pontosan meddig kell a tűt a bőrbe vezetni, hogy jó tetoválást készítsen. Ha nem megy elég mélyre, az rongyos tetoválást eredményezhet, ha pedig túl mélyre megy, az túlzott vérzéshez vezethet, nem beszélve arról, hogy a fájdalom sokkal rosszabb lenne.


Csak biztonságos tetováló szalonban varrass!

tetováló szalon

Az első és legfontosabb, hogy ha tetoválást akarsz csináltatni, akkor azt biztonságosan végeztesd el! Ne feledd, hogy a tetoválás egy szúrt seb, amelyet ugyanúgy el kell látni, mint bármely más karcolást vagy vágást. Ha vigyázol a tetoválásodra, kisebb lesz a valószínűsége, hogy elfertőződik. A fertőzés néhány jele a túlzott bőrpír, a hosszan tartó vérzés, a genny vagy a bőrszín megváltozása a tetoválás körül.

Ha korábbi vagy meglévő betegséged van, például szívbetegség, allergia, cukorbetegség vagy olyan állapot, amely hatással van az immunrendszeredre, mindenképpen konzultálj orvosoddal. Ő esetleg tud olyan óvintézkedéseket ajánlani, amelyeket a tetoválás előtt megtehetsz.

A tetoválás helyének kiválasztása nagyon fontos. Biztosnak kell lenni abban, hogy a tetoválóműhely tiszta és biztonságos. Az olyan dolgoknak, mint a tűk, kesztyűk, maszkok, mindnek eldobhatónak kell lennie, és soha nem szabad egynél több személyen használni. Magukat a pisztolyokat és más, nem eldobható felszereléseket minden használat után sterilizálni kell. Kapcsolatba léphetsz a helyi szervekkel, amelyek tájékoztatni tudnak az engedélyezett tetoválószalonokról vagy egy adott tetováló elleni panaszokról.

Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

  • A tetoválóműhely, amelyet keresel, rendelkezik autoklávval a felszerelés sterilizálására. Az autokláv egy olyan berendezés, amely gőzzel, nyomással és hővel sterilizál.
  • A bolt rendelkezik engedéllyel? Ezt a helyi kormányhivatalon keresztül ellenőrizheted, és a kinézett tetováló szalonnak képesnek kell lennie arra, hogy referenciákat adjon.

A tetoválás folyamata

https://www.youtube.com/watch?v=FMBBefTqOxI

Először is meg kell találnia a tetoválást, amelyet a testedre szeretnél tetováltatni. A tetoválószalon, ahová mész, valószínűleg több ezer mintával rendelkezik, amelyeket átnézhetsz. Az is lehet, hogy a művész egyedi dizájnt készít neked. A világhálón is sokféle terv közül választhatsz. Ha már eldöntötted, hogy milyen dizájnt szeretnél, akkor el kell döntened, hogy hova kerül a tetoválás.

A tetoválóművész ezután megtisztítja, sőt, ha szükséges, le is borotválja a tetovált területet, majd a tetoválás egyfajta sablont helyez fel a területre. Ez jó képet ad arról, hogy hogyan fog kinézni. Miközben a művész előkészíti a tintát és a pisztolyt, elmagyarázza a tűkkel és az eljárásokkal kapcsolatos dolgokat. Ez segíthet, hogy jobban megbarátkozz az egész folyamattal.

Amikor mindketten készen álltok, elkezdik a körvonalazást. Ha a körvonal elkészült, a tetoválóművész ismét megtisztítja a tetovált területet, és valószínűleg kicseréli a tűket a pisztolyban, hogy árnyékolhasson vagy kitölthessen.

A tetoválás befejezése után a művész ismét megtisztítja a tetovált területet, és valamilyen antibiotikus kenőcsöt alkalmaz, majd a területet kötéssel fedik be. A gyógyulás néhány napot vesz igénybe.


Tetoválás gondozása

Nagyon fontos az új tetoválás gondozása, amíg teljesen be nem gyógyul. A tetováló szalonban kapsz utasításokat, amelyeket be kell tartanod, és valószínűleg kenőcsöt is adnak, hogy használd a tetoválásodra. Azonnal fordulj orvoshoz, ha a tetoválásoddal kapcsolatban valami szokatlannak tűnik.

A tetoválást az első 24 órában bekötözve kell tartani. Ez nagyban segíti a gyógyulási folyamatot. Kerüld az új tetoválás érintését és az esetlegesen kialakuló hegek piszkálását. Elvégre ez egy seb, és valószínűleg helyenként kialakul néhány heg. Amikor először mosod le, próbálj meg antibiotikumos szappant használni. Kend be újra antibiotikus kenőccsel, és kötözd be újra. Ez segíteni fogja a tetoválásod gyógyulását.

Kerüld el, hogy az új tetoválásod nedves legyen, amíg a tetoválás teljesen be nem gyógyul. A másik fontos lépés, hogy a tetoválást tartsd távol a közvetlen napfénytől. A nap még a teljes gyógyulás után is nagymértékben fakíthatja a tetoválásodat. Javasoljuk tehát, hogy még jó ideig használj naptejet a tetoválásodra.

Érdemes elolvasni: Tetoválás eltávolítás módszerei

inked.hu

Rólunk

A tetoválási ötleteket illetően rengeteg választási lehetőség van. Ha tetoválást szeretnél, a minták listája végtelennek tűnhet. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell venned, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő dizájnt. A megfelelő tetoválásnak olyannak kell lennie, ami személyes és jelentőségteljes számodra. A rossz minta kínos vagy irritáló lehet számodra a későbbiekben. Ebben a blogban a legjobb mintákat és azok jelentéseit osztom meg veled.